Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dokonalé štěstí / foto: shutterstock

7 rad pro pocit dokonalého štěstí

Rychlé tempo dnešní doby nás často odvádí od našich vlastních potřeb. Cítíme se pak vyčerpaní a vyhořelí. Abychom si udrželi elán i životní pohodu, musíme se začít starat sami o sebe. Jak na to?

7 tipů, které musí znát každý

Péče o sebe je nezbytná pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví a v konečném důsledku nám umožňuje lépe pečovat o své okolí. Zejména ženy mají tendenci upřednostňovat potřeby druhých před svými, až na sebe často úplně zapomenou. Když dá ale člověk prostor sám sobě, nakonec má víc místa i pro ty ostatní. Zkuste naše tipy, jak by se o sebe měl starat každý.

Životní štěstí
Životní štěstí – Zdroj: Shutterstock.com

1. Upřednostňujte spánek

Dostatek odpočinku je zásadní pro naši fyzickou a duševní pohodu. Zaměřte se na 7–8 hodin spánku za noc a vytvořte si relaxační rutinu před spaním, která vám pomůže se uvolnit a snadněji usnout. Ideální by bylo, kdyby se vám podařilo dostat se pod peřinu dřív, než Popelka odejde z plesu domů.

2. Rozhýbejte své tělo

Cvičení nám pomáhá nejen udržovat se ve fyzické kondici, ale také zlepšuje naši náladu a zmírňuje stres. Najděte si formu cvičení, která vás baví, ať už je to jóga, běh nebo tanec, a udělejte z něj běžnou součást své rutiny. Nepotřebujete žádné speciální vybavení ani drahé kurzy. Na internetu najdete zdarma lekce čehokoli, stačí se rozhodnout.

Domácí cvičení
Domácí cvičení – Zdroj: Shutterstock.com

3. Vyživujte své tělo

Mlsání a dobroty jsou prima, ale naše tělo je z nich vyčerpané. Po svíčkové s pěti si člověk raději lehne, než že by ho to nakoplo. Vyvážená a výživná strava je nezbytná pro naše zdraví a pohodu. Pro začátek pomáhá omezit příjem cukru a alkoholu a naopak začlenit více zeleniny a ovoce. Zaměřte se na začlenění celých, nezpracovaných potravin do svých jídel a omezte příjem cukru, alkoholu a zpracovaných potravin.

4. Meditujte

Pravidelné meditování nám může pomoci zvládat stres a úzkost a podporovat pocit klidu a relaxace. Během meditace se člověk snaží ztišit svou mysl tím, že nechá odejít rušivé myšlenky a emoce. Toho lze dosáhnout pomocí různých technik jako je hluboké dýchání, vipassaná či jóga. Při meditaci si můžete uvědomovat myšlenky a emoce, které se vynořují, ale místo abyste na ně reagovali, jednoduše je bez posuzování pozorujete a necháváte je projít.

Meditací k duševní pohodě
Meditací k duševní pohodě – Zdroj: Shutterstock.com

5. Stanovte si hranice

Říct „ne“ závazkům a požadavkům, které nejsou v souladu s vašimi hodnotami nebo prioritami, vám může pomoci ušetřit energii a vyhnout se vyhoření. Pokud se vám něco nelíbí, nebo nechcete dělat něco, co od vás okolí požaduje, zdvořile, ale pevně odmítněte. Při vytyčování hranic je důležité chovat se s citem a úctou jak s druhými, tak sami se sebou. Důležité je se nebát a komunikovat své pocity.

6. Dopřejte si rituály péče o sebe

Ať už je to dlouhá koupel, masáž, čtení dobré knihy nebo psaní si deníku, najděte způsoby, jak si dopřát malou chvilku pro sebe. Ideální je, když se vám podaří tyto rituály dostat do pracovního týdne pravidelně. Náš mozek miluje pravidelné věci. Když opakujeme stejnou aktivitu se stejným záměrem pravidelně, pro náš mozek se tato aktivita stane spouštěčem klidu a uvolnění.

Relaxační koupel
Relaxační koupel – Zdroj: Shutterstock.com

7. Zapojte se do kreativních činností

Oprašte své kreativní koníčky nebo zkuste nové. Založte si blog, zkuste si něco pěkného namalovat do bytu, vytáhněte kytaru či oprašte prach z klavíru. Aktivní koníčci nám pomáhají uvolnit nahromaděný stres a pomáhají se zpracováním nahromaděných myšlenek i emocí.

 

Zdroje:

https://www.zeny.cz/vztahy-a-rodina/jak-si-nastavit-osobni-hranice-vuci-lidem-ktere-neumite-odmitnout-8411.html

https://omorfia.care/cs/blog/sila-ritualu-jak-vam-15-minut-denne-muze-zlepsit-zivot-n58

 

7 rad pro pocit dokonalého štěstí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!