Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prezidentská volba / foto: shutterstock

Jak vidí prezidentské volby zahraniční média?

Většina občanů České republiky nebo přinejmenším ta skupina, která se rozhodla využít svého volebního práva, nyní žije volbami. Historicky nejvyšší volební účast v prezidentské volbě ostatně ukazuje, že nám záleží na tom, kdo stane v čele státu.

Místní politologové, politici, ekonomové a další renomovaní odborníci se denně vyjadřují k probíhajícím kampaním obou kandidátů a byli jsme svědky mnoha analýz, průzkumů. Máme možnost si udělat vlastní názor na to, koho volit. Jak ale naši volbu a hlavně její druhé kolo, ve kterém se rozhodne mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem, vidí v zahraničí? Co se o České republice v této souvislosti píše a koho by nám „přáli“ cizinci na Hradě mít?

Kdo nahradí Miloše Zemana?
Kdo nahradí Miloše Zemana? – Zdroj: Shutterstock.com

NY Times

Američané predikují, že nás čeká zlepšení v obou případech, alespoň pokud se bavíme o zahraniční politice, kdy se očekává od obou kandidátů prozápadní orientovanost. Ve vyjadřování směrem k dosluhujícímu prezidentu Zemanovi je NY Times příkrý a doslova se prý Česká republika zbaví „opilého, výstředního prezidenta“. Bez jakéhokoliv náznaků sympatií ke kterémukoliv kandidátovi v tomto New Yorském plátku věří, že se vrátí naše politika na západně orientovanou cestu bez provokací a zneužívání prezidentského úřadu.

BBC UK

Britové rozebírali českou prezidentskou volbu těsně před druhým kolem, kdy podle průzkumů ve hře stále byla i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Dnes už víme, že skončila nakonec na třetím místě, a nám tak, dle BBC, zůstali k možnému zvolení „stříbrnovousý generál Petr Pavel“ a „bojovný expremiér Andrej Babiš“. Ani v britském tisku se neodvažují odhadovat, kdo by se mohl stát novým českým prezidentem.

Volba prezidenta je pře námi
Volba prezidenta je pře námi – Zdroj: Shutterstock.com

Euronews

V rámci evropského média Euronews dostanete k přečtení stručné shrnutí prvního kola s výsledky. Věnují se i komentářům a poděkováním kandidátů, které přinesly živě i české televize. Zdůrazňují poněkud zvláštně vedený útok Andreje Babiše na členství Petra Pavla v komunistické straně, protože tento kus minulosti mají oba kandidáti shodný, v tomto ohledu se nedá tedy přičíst bod k dobru ani jedné straně.

SMe.sk

Slovenské noviny, televize i časopisy se pochopitelně volbě věnují podrobněji. Shrnutí prvního kola je u našich sousedů stejné jako v předchozích zmíněných periodicích, ostatně jde pouze o prosté interpretování faktů. Navíc se ale dočtete několik úvah, článků a glos, které více či méně oslavují jednoho z kandidátů.

Ať už si zvolíme jakéhokoliv prezidenta, bude se jednat o rozhodnutí většiny volících občanů a jako takového ho musíme respektovat, ať už stojíme na straně té či oné. Zvolme si rozumně a dbejme na slušnost a úctu k jakékoliv nové hlavě státu.

 

Zdroje:

https://www.euronews.com/2023/01/14/czech-presidential-elections-petr-pavel-scores-narrow-win-over-andrej-babis-in-first-round

https://www.nytimes.com/2023/01/14/world/europe/czech-presidential-candidates.html

https://svet.sme.sk/c/23111682/aktualne-vysledky-volby-v-cesku-prezindetske-prve-kolo-online.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-64246903

 

Jak vidí prezidentské volby zahraniční média?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!