Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Horská kola dámská / foto: shutterstock

Jízda na kole prospívá zdraví

Na kole u nás jezdí každý. Jedná se nejen o způsob, jak se přemístit z jednoho místa na druhé, ale rovněž se takto dají docela dobře shazovat přebytečná kila.

Čím častěji se člověk tímto způsobem přepravuje, tím více dělá pro své zdraví. Cyklistika totiž tvoří nejen štíhlá těla. Pravidelnou jízdou si lze vylepšit také imunitu, potažmo psychiku.

Oblíbená cyklistika

Sportování na čerstvém vzduchu

Ne každý má možnost denně jezdit na kole, avšak kdo tuhle šanci má, měl by ji chytit za pačesy. Toto je totiž nejlepší způsob, jak si udržet dobrou kondici i správně fungující organismus.

Není potřeba vyjíždět jen na výlety. Existuje velké množství lidí, kteří se dnes a denně přesouvají na kole do školy či do zaměstnaní. Samozřejmě, někdy k tomu nejsou vhodné klimatické podmínky, nicméně po většinu roku panuje v našich zeměpisných šířkách počasí pro cyklistiku dostatečně příznivé.

Vhodné kolo

Aby se jízda nezměnila v nepříjemný zážitek, je nezbytné si pořídit správné jízdní kolo. Každý dává přednost něčemu trochu jinému. Mladší ročníky preferují spíše bmx kolo, se kterým se mimo jiné dají provádět také různé alotrie.

Horské kolo

Lidé mající přes třicet však obvykle chtějí tradičnější klasická cestovní kola, se kterými není problém zdolat jak dlouhé trasy po asfaltových cestách, tak i mírnější svahy v kopcovitém terénu.

Ideální doplňky

Kolo je pro cyklistu z pochopitelných důvodů prioritou, ovšem dost záleží i na použitém oblečení a doplňcích. Vždy je nezbytné se obléct podle počasí venku. Rozhodně se nevyplatí navléct se až moc a naopak. Je potřeba to umět dobře vyhodnotit.

Sice je možné jezdit i v normálním oblečení, nicméně pro delší trasy se přeci jen doporučuje obléci se do vhodného oděvu na kolo. Takového, který je dostatečně teplý a zároveň prodyšný. Také se obvykle pyšní nepromokavostí. Nikdy totiž předem nemůžete vědět, jestli zrovna nezačne pršet.

K tomuto článku není otevřena diskuze