Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí dílna / foto: majster-regal.cz

Jak si zařídit garáž nebo domácí dílnu?

Mnoho lidí touží po vlastním prostoru, kde by mohli pracovat na svých projektech, opravovat auta nebo prostě mít místo na uskladnění nářadí a jiných věcí. Garáž nebo domácí dílna může být skvělým řešením.

Podívejme se na pár základních prvků, které nesmí chybět v žádné dílně. Zároveň vám řekneme, jak postupovat již od začátku zařizování dílny nebo garáže.

Vyberte vhodné místo

Prvním krokem je vybrat vhodné místo pro garáž nebo dílnu. Pokud máte možnost, vyhnete se takzvaným "koloniím", kde je vše naskládáno až po strop. Ideální je samostatný prostor, který bude sloužit pouze vám. Mějte na paměti také přístup k elektřině a dostatek světla. Pamatujte na to, že musíte mít dost místa i podle projektů, které chcete realizovat.

Vyčistěte a upravte prostor

Než začnete stavět regály a pracovní stoly, musíte prostor pořádně vyčistit a připravit. Umyjte podlahu, opravte případné nedostatky a zajistěte, aby bylo všechno suché a bez vlhkosti. Může se také hodit izolace, pokud plánujete pracovat i v zimě. Jestli nemáte v dílnu pořádnou podlahu, zapracujte na tom. Nezapomeňte také vymalovat, aby byl prostor doopravdy připravený na práci.

Zařiďte pracovní plochu

Důležitou součástí garáže nebo dílny je pracovní plocha. Zvolte stůl (tzv. ponk) nebo lavici, která bude dostatečně stabilní a prostorná pro vaše potřeby. Mějte na paměti, že se zde budete pohybovat s nářadím a materiály, takže prostor musí být funkční. Pracovní prostor je klíčový i podle toho, co budete dělat. Někdo bude potřebovat na své projekty praktický stůl mnohem více než jiní.

Uložení nářadí a materiálů

Organizace je klíčová. Výběr nábytku je důležitý, ale pomohou vám i jiné věci. Etikety a úložné boxy vám pomohou udržet pořádek. Úložné skříně vám hodně pomohou, protože do nich uložíte hodně věcí a můžete vše snadno organizovat. Bez správné organizace se neobejdete, protože jinak při projektu nic nenajdete. Pořiďte si:

  • regály
  • skříně
  • háčky
  • police

Bezpečnost a estetika

Nezapomeňte na bezpečnostní prvky, jako jsou hasicí přístroje, první pomoc nebo pořádné osvětlení. Pokud chcete, aby vaše dílna vypadala dobře, můžete ji také osadit obrázky, plakáty nebo dalšími dekorativními prvky, které vám udělají radost při práci. Je čistě na vás, jestli bude dílna vypadat stejně jako dílna vašeho otce nebo spíš jako moderní dílny na Pinterestu nebo Instagramu.

Zařídit si garáž nebo domácí dílnu může být zajímavý projekt, který vám poskytne prostor pro vaše koníčky a práce. S dobrou přípravou a organizací můžete vytvořit prostor, ve kterém budete rádi trávit čas a být produktivní. Každý domácí kutil potřebuje prostor, ve kterém bude realizovat své nápady. Správné zařízení tohoto prostoru vám pomůže k úspěšným výsledkům práce.

Jak si zařídit garáž nebo domácí dílnu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!