Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
James Bond / foto: Shutterstock

Vypečené hračičky Jamese Bonda

Kdo by si nechtěl osahat všechnu tu parádní výbavu, se kterou James Bond denně zachází a jeho nepřátelé schází?

James Bond je dnes především synonymem pro nekonečnou filmovou sérii, v níž nikdo neřeší, že agenta 007 hraje už pátý herec. To bychom se totiž museli pozastavovat nad každou serepetičkou, kterou Bond, James Bond použije. Většinou jsou stejně bláznivé jako jeho životopis, přesto ale burcují fantazii miliónů můžu po celém světě.

Kniha, základ všeho

magazin.cz
Nejrůznější báječné vychytávky přitom nejsou vynálezem filmařů, kteří jimi dodávají svým filmům na zajímavosti. Jamese Bonda s nimi naučil zacházet už jeho duchovní otec Ian Fleming, autor populárních románů, z nichž se teprve později vyvinul fenomén reprezentovaný Seanem Connerym a dalšími herci.

Fleming sice popouštěl své bujné fantazii uzdu co to jen šlo, ovšem své výmysly konfrontoval s tvrzeními expertů. A právě v tom byla ta neodolatelnost Bondovy výbavy. Těžko jste ji mohli využít ve skutečnosti, ale aspoň trochu reálný základ měla.

Navíc padesátá a šedesátá léta, kdy Flemingovy romány vycházely, byly časem rozkvětu sofistikovaných vozů, letadel, vlaků, domácích přístrojů apod. Fleming ke všemu brzy objevil mužskou touhu po akurátnosti a zajímavosti zároveň. Přestože si „gadgety“ vymýšlel, nikdy je neopomenul doplnit obšírným technologickým popisem.

V knihách coby poskytovatel invenčních hračiček nevystupuje filmový Q, nýbrž extraordinérní poválečný vědec Charles Fraser-Smith.

Střílející cigareta

magazin.cz
Pro úspěch románů byla klíčová zejména Flemingova zkušenost se špionážním náčiním. V epizodě Live and Let Die je Bond až po zuby vybaven podvodními věcičkami, od speciálního obleku přes harpuny a rambo nůž až po repelent na žraloky, minu či dostatek benzedrinu.

Rovněž Bondovi nepřátelé sdílí jeho touhu po tom nejlepším a dobře maskovaném arzenálu. Jako třeba La Chiffre se svými vždy naostřenými žiletkovými noži v klobouku, zbraní důmyslně skrytou v holi či pásem hřebíků zastavujících auto. Dr.No se zase projížděl v plamenometném džípu a Oddjob se pro změnu spoléhal na smrtící okraj svého klobouku.

Už před padesáti lety přišel Fleming s vynálezem, který od té doby prošel neuvěřitelným množstvím variací: cigaretou vystřelující malé kulky. Používal ho archetypálně vytvořený agent Kholkov, který rád řádil i s malým revolverem s jedovatými kulkami.

Ten samý agent v jednom z románů vypil šálek kávy „oslazený“ radioaktivním thaliem – aneb kterak Fleming předvídal nedávný skutečný případ s bývalým agentem Litviněnkem, který vypil šálek čaje s radioaktivním poloniem.

Auta nade vše

magazin.cz
Flemingův zájem o stroje se nejvíce projevil v automobilové vášni. Byl to nadšený čtenář žurnálů o vozidlech a své poznatky rád proháněl filtrem fantazie a zúročoval na stránkách knih. Zatímco Bondovi nepřátelé jezdili obvykle v mohutných, zbraněmi vybavených autech, agent sám měl většinou mrštné, rychlé a elegantní vozidlo.

Přestože ve filmech je postava Jamese Bonda spojována se značkou Aston Martin, původně byl jeho vyvoleným přeci jen usedlejší Bentley.

Zkrátka a dobře, James Bond nestárne, stejně jako jeho hračky jde prostě s dobou a čas od času vymění fasádu. A díkybohu, některé věci z jeho někdejší výbavy už jsou dnes standardem dostupným každému, například GPS navigace, helikoptéra na dálkové ovládání či brýle se zabudovanými sluchátky.

Co z Bondovy výbavy byste chtěli mít doma?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29