Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Létající motorka / foto: Jetpack Aviation

První létající motorka již brzy zakrouží nad našimi hlavami

Poznejte Speeder, vynález techniků z dílny Jetpack Aviation, kteří sestrojili výkonný stroj schopný samostatného letu.

Co je někoho pouze neurčitá sci-fi představa, může být pro druhého realita všedního dne. Ještě před několika lety bychom nevěřícně kroutili hlavou, pokud by nám někdo sdělil, že se již zanedlouho budeme moci proletět vzduchem na motorce a překonat tak určité vzdálenosti vzdušnou čarou.

Let nad městem

Motorka, nebo skútr za miliony

Představujeme vám zvláštní druh motocyklu, který spíše než klasické jednostopé vozidlo připomíná vodní skútr. Speeder má ostře našlápnuto zařadit se do vzdušného prostoru mezi letadla, helikoptéry a drony a započít tak novou éru letecké přepravy.

Zpočátku byl tento stroj navržen pro vojenské účely, nyní by však měl být k dispozici také běžným uživatelům. Tedy těm, kdo mají dostatek odvahy a také dostatek financí. Tento stroj vás totiž vyjde na 380 000 dolarů, v přepočtu tedy něco okolo 8 miliónů korun.

Již za dva roky na obloze

Speeder pochází z dílny společnosti Jetpack Aviation, která na svých stránkách zveřejnila, že zmíněný stroj by měl být k dispozici již v roce 2023 a již byly spuštěny i první předobjednávky.

Létající stroj je schopný vyvinout maximální rychlost letu 240 km/h a může dosáhnout výšky až 4 500 metrů. Je vybaven technologií VTOL, která mu umožňuje vertikálně vzlétnou i přistát téměř kdekoliv na prostoru srovnatelném s parkovacím místem pro osobní automobil.

Speeder

Vzhůru do oblak bez řidičáku

K řízení Speedru nebude vyžadován řidičský průkaz, avšak bude nutné absolvovat školení v autorizovaném školicím centru Jetpack Aviation. Kromě zmiňované ultralehké verze vážící o něco méně než klasický motocykl o objemu 125 ccm je v plánu také vývoj experimentální verze, která má být těžší, avšak výkonnější. Ta bude k létání vyžadovat licenci soukromého pilota a nebude mít žádná omezení výkonu ani rychlosti.

Jak se vám líbí představa létajících motorek, necháte se zlákat?

 

Zdroj:

https://jetpackaviation.com/recreational-speeder/

https://www.curioctopus.it/read/35512/un-azienda-presenta-la-prima-moto-volante-al-mondo:-atterra-e-decolla-in-verticale-ed-e-velocissima

 

První létající motorka již možná brzy zakrouží nad našimi hlavami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!