Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Topení a pohoda / foto: shutterstock

Který způsob vytápění je před nadcházející zimou nejvýhodnější

Ti, kteří bydlí v moderní novostavbě, dávají obvykle přednost elektřině. Ta se vyplatí zejména v dobře zateplených budovách, které mají minimální tepelné ztráty. Ve starších zděných stavbách přichází ke slovu plyn.

Ten současné době však již zdaleka nepatří k tomu nejlevnějšímu, co lze pořídit. Moderní doba nabízí i další varianty, mezi nimi například biomasu či tepelné čerpadlo.

Každý dům vyžaduje něco jiného

Nejvýhodnější způsob vytápění je u konkrétní budovy dán zejména její konstrukcí, úrovni zateplení, ale také finančními možnostmi jejích majitelů. Zejména na menších vesnicích topí stále ještě většina domácností uhlím, které je sice velice ekonomické, na druhou stranu přináší nižší komfort a znečišťuje životní prostředí. 

Jaké máte možnosti chcete-li od uhlí přejít na moderní způsob vytápění?

Jestliže ve vaší vesnici prozatím není zaveden plyn, zbývají vám dvě možnosti. Jedna z nich je topení štěpkou nebo peletkami. Na tento způsob vytápění je potřeba si pořídit speciální kotel, který v kombinaci se zásobníkem a automatickým dávkovačem bude vyžadovat obsluhu pouze v průměru 1x týdně. Stále se však nevyhnete fyzické námaze a skladování paliva v k tomu vyhrazených prostorech. Komfortnějším a pohodlnějším způsobem vhodným zejména pro starší lidi je vytápění elektřinou. Dávno neplatí, že by tato varianta patřila k těm nejdražším.

Co to vaše tepelné čerpadlo, sousede?

Samozřejmě vytápění staršího nezatepleného domku přímotopy vás na provozních nákladech může přijít pěkně draho. Jestliže se však nad celou situací zamyslíte a zvážíte možnost instalace tepelného čerpadla, které se v nákladech na spotřebu elektřiny pohybuje zhruba na 50 % ve srovnání s elektrickým akumulačním kotlem, můžete se dostat na velice zajímavé náklady. Při používání tepelného čerpadla navíc získáte velice výhodný nízký tarif elektřiny až na 22 hodin denně, což znamená, že ušetříte i na její běžné spotřebě. Jediným negativem tohoto typu vytápění je vysoká počáteční investice. Tu však lze v současné době stále ještě eliminovat s využitím dotačních programů, které v některých případech zaplatí až 75 % ceny instalace. Návratnost se tak v tomto případě může pohybovat okolo 5 let. K výhodám je nutno připočítat také možnost chlazení tepelným čerpadlem v době letních veder, díky němuž ušetříte za další náklady na instalaci klimatizace.

Který způsob vytápění je před nadcházející zimou nejvýhodnější

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!