Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko velkého bratra / foto: shutterstock

Budou nás šmírovat kdekoliv. Z tisíců nových družic.

Víte už o novém projektu, do kterého investoval známý americký miliardář Bill Gates? Tisíce satelitů bude vyrobeno s jediným účelem. „Podívat se“ v reálném čase kamkoliv na zemi s vysokým rozlišením.

Uvažovali jste už o tom, že byste měli možnost se podívat kamkoliv na zemi a vidět situaci, která tam právě probíhá? Zdá se vám to jako skvělá věc, nebo to považujete za hrubé porušení soukromí lidí? Ať se vám to líbí, nebo ne, tento projekt vznikl a jeho realizaci si přejí mocní dnešního světa.

Internet kdekoliv

Mezi snahy, které doslova „zaneřádí“ kosmický prostor nad naší planetou patří několik projektů, které si kladou za cíl pokrýt celou zemi satelitním internetem. Myšlenka není nikterak nová a v minulosti takové projekty již byly, nicméně pro vysokou cenu se nevyplácely, některé z nich dokonce zkrachovaly. Velmi ambiciózním plánovaným dílem je OneWeb, který byl založen třemi bývalými zaměstnanci Googlu: Benem Holzem, Gregem Wylerem a Davidem Bettingerem. Nejprve se má do vzduchu dostat 648 satelitů, posléze i dalších 300 jako rezerva. Organizaci jejich vypouštění má zajišťovat Francouzská Ariane s pomocí ruských raket v kosmodromech Bajkonur, Vostočnyj a Kourou. Tento návrh se dostal zatím nejdále do realizace a systém by měl být funkční za 3 roky. Podobný, ještě velkolepější projekt má Samsung, který chce vypustit dokonce přes 4 tisíce satelitů a též známý chlubil Elon Musk a jeho SpaceX. V plánu je až 12 tisíc satelitů a možnost připojení se k internetu kdekoliv. Jeho slavná Tesla je však stále ve ztrátě, takže kdoví, zdali nebude s projektem pozadu. Jistě se však najde spousta lidí, kterým toto bude vadit. Mnozí odcházejí do míst, kde není žádný internet ani žádný signál. Tímto bude možná „sledovačka“ úplně všude.

Reálné video, reálný Velký bratr

Ještě daleko důležitějším projektem, co se týče možného zneužití, je EarthNow. Klade si za cíl možnost zaostřit v libovolném okamžiku libovolné místo na zemi. Pomoci k tomu má síť stovek výkonných satelitů, které budou moci v reálném čase zaostřit na kterékoliv místo na zemi. Systém bude disponovat i umělou inteligencí, schopnou zachytit spoustu věcí. Líbivá hesla říkají, že se bude monitorovat ilegální lov ryb, prevence přírodních katastrof, jako je objevení požáru v jeho počátku, výbuch sopky a možná včasná evakuace lidí, monitoring válečných zón a tak dále. I běžní lidé si budou moci sledovat za poplatek stav zájmové zóny takřka v reálném čase. Co je ovšem skutečným cílem tohoto projektu, je těžké odhadnout. Každopádně za ním stojí silní hráči, jako je Bill Gates, Airbus, Softbank a jiní. V tuto chvíli je těžké říci, zdali je více lidí, kteří projekt podporují, nebo více těch, kteří mají dost ubývání soukromí v dnešních časech.

Anketa

Budou nás šmírovat kdekoliv. Z tisíců nových družic.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!