Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obuv na hory / foto: shutterstock

Jak se vybavit na trek?

S oblibou vyrážíte na výlety? Rádi pobýváte v nezkrotné přírodě nezávisle na podmínkách, které v ní panují? A jste na ně dobře připraveni?

Pobyt v přírodě lze doporučit všem bez výjimky. Prospívá tělu i duši. Při obyčejné procházce lesem se čistí plíce i hlava. Treking je ale přeci jen trošku o něčem jiném. Pojďme si tedy trošku objasnit pojmy.

Turistika versus trek

Turistika není trek, byť toho mají hodně společného. Hlavní rozdíl mezi těmito outdoorovými aktivitami je v jejich fyzické náročnosti. Zatímco turistika znamená kratší výšlapy po udržovaných stezkách, při treku pobýváte v divoké přírodě se všemi jejími nástrahami. Pohybujete se ve vysoké nadmořské výšce, strmých svazích, bičováni silným větrem překonáváte divoké vodopády. Hladina adrenalinu stoupá, krůpěje potu na čele přibývají. Je to váš šálek kávy? Pokud ano, zkuste na nějaký ten trek vyrazit. Přímo prošpikovaný je jimi třeba Nový Zéland. Jeden z nejkrásnějších vede Národním parkem Abel Tasman na jižním ostrově. Strávíte na něm tři dny, které ovšem budou stát za to. Ještě před tím si ale vyzkoušejte nějaké méně náročný trek v Čechách, ať již v Krkonoších, Jeseníkách či na Šumavě.

Výlet do hor

Odolné a nepromokavé trekové boty

I méně náročný trek vyžaduje pečlivou přípravu. V první řadě se na trek musíte dobře připravit. Základem je kvalitní obutí, tedy k tomu určené turistické popřípadě trekové boty. Ty vybírejte s přihlédnutím k typu terénu, podnebí a vzdálenosti, kterou hodláte urazit. Pro kratší výšlapy je dostačující klasická turistická obuv. Pro náročné výšlapy ale volte speciální trekovou obuv. Prodyšnou, nepromokavou, s kvalitní podešví, anatomicky tvarovanou stélkou a pevnou podrážkou. Zkrátka pevné turistické boty, které vás nenechají na holičkách. Jedny z nejkvalitnějších najdete v portfoliu značky BOSP (vyrobené ze špičkových materiálů Gore-tex, či Vibram odolávajících promočení). Vaše noha v nich zkrátka za všech okolností bude v suchu, a o to při treku jde především.

Boty na hory

Oděvy do každého počasí

Další důležitou položkou je oblečení. Jeho charakter a množství záleží na ročním období a teplotě, jež při treku bude panovat, a době, kterou na něm strávíte. Základem je nepromokavá bunda, mikina, vesta, minimálně dvě trička, kalhoty, dvoje ponožky, v zimě nezapomeňte také na nákrčník, rukavice, čepici, popřípadě návleky a podvlíkačky. Zkrátka na svém výletě nesmíte prochladnout.

Vhodná výbava na hory

Naplánujte si trasu

Také si dobře naplánujte trasu. Oblasti, v níž se budete pohybovat, byste měli dobře znát. V žádném případě na trek nevyrážejte bez podrobné mapy. A blízkým oznamte, kam se chystáte. To v případě, aby mohli zavolat pomoc pro případ, že by po vás nebylo vidu ani slechu. V případě několikadenního treku se dále neobejdete bez stanu, spacáku, karimatky, potravin a nápojů. A dalších nezbytností v podobě výkonné svítilny, nože, zápalek, lana a lékárničky se základními prostředky pro první pomoc.

Máte vše, tak můžete vyrazit!

K tomuto článku není otevřena diskuze