Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plovoucí podlahy / foto: shutterstock

Pokládka pvc podlahy v deseti krocích

Pokud se chystáte zakoupit PVC podlahovou krtinu a zvažujete možnosti její pokládky, máte dvě možnosti. Můžete využít specializované firmy, nebo se pustit do realizace pokládky svépomocí.

Chcete-li, aby vaše podlaha byla plně funkční, byla jednoduchá na údržbu a vyhovovala i vzhledové stránce? Pak doporučujeme zvážit fakt, že každá podlaha je svým způsobem specifická, stejně jako interiér.

Polyvinylchlorid neboli PVC

PVC je jednou z nejprodávanějších elastických podlahových krytin. Pokládka PVC bývá jednoduchá a nevyžaduje zpravidla žádnou komplikovanou péči. Na trhu je PVC podlaha dostupná v různých vzorech i barvách.

Jaké nářadí budete při pokládce potřebovat

Při pokládce PVC krytiny budete s největší pravděpodobností potřebovat: ocelové pravítko na koberce, nůž s rovnou a zahnutou čepelí, kladívko, váleček, kvalitní lepidlo nebo lepenku. Může se hodit: horkovzdušná svářečka, ruční frézku, svařovací šňůry nebo čistící prostředek pro odstranění lepidla na nevyžádaných místech.

Pokládka PVC v 10-ti krocích

  • V prvním kroku musíte zvážit barvu a vzor PVC podlahy dle umístnění v interiéru.
  • Společně s PVC podlahou doporučujeme i zakoupení soklových lišt ve stejném designu.
  • Dalším krokem je příprava – je nezbytné odstranit všechny zbytky staré podlahové krytiny včetně lepidla. Nerovnosti musí být vyrovnány nivelační nebo stěrkovou hmotou, která musí pořádně vyschnout. Pokládka PVC musí být rovná bez zbytečných záhybů. Okraje je vhodné oříznout s přesahem 10 cm. Následně se PVC podlaha musí v místnosti 1 den aklimatizovat.
  • Druhý den dochází k přiřezávání s pomocí pravítka na koberce. Mezi podlahovou krytinou a stěnou necháváme mezeru zhruba 1 milimetr. Jedná se o tzv. dilatační spáru, aby mohla krytina pracovat.
  • V rozích pracujte extrémně opatrně. Musíte PVC podlahu pevně přitlačit a opatrně oříznout. U vnějších rohů nařízněte PVC podlahu diagonálně od okraje k rohu a teprve poté ořízněte přesahující část.
  • Následuje zvážení celoplošného lepení nebo volného pokládání. Volné pokládání se zajišťuje pomocí oboustranné lepenky. Této způsob je vhodný u menších místností. Ve větších místnostech se doporučuje celoplošné lepení PVC krytiny. Krytinu je v tomto případě vhodné z jedné strany svinout, natřít podlahu lepidlem a krytinu položit zpátky na lepidlo. Nátěr lepidla a pokládku provádíme po pásech širokých cca 1 metr.
  • Pokud je zapotřebí spojů, položte PVC pásy na sebe a přeřezávejte je vždy společně.
  • Spoje zajišťujte pomocí lepenky.
  • U celoplošného lepení je na místě PVC dobře přitlačit. K takovému to vyrovnávání můžete použít váleček. U lepeného PVC nelze po podlaze okamžitě chodit.
  • Po úspěšné PVC pokládce přichází na řadu montáž soklových lišt. Tyto jsou buď ve variantě lepící, šroubovací, zasunující nebo přitloukající. Rohy lze řezat na pokos nebo můžete využít již hotových vnitřních i vnějších rohů, které jsou na trhu k dispozici.

Pokládka pvc podlahy v deseti krocích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!