Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylové bydlení / foto: shutterstock

Nové bydlení: Je lepší koupit byt, nebo jít do pronájmu?

Pořízení nového bytu je pro mnoho mladých lidí velmi obtížné. Ceny nemovitostí neustále rostou a možnost získání hypotéky není vždy tak jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Nyní je však minimálně z hlediska úrokových sazeb situace přívětivější než dříve. Vyplatí se investovat do vlastního bydlení, nebo je lepší jít do pronájmu?

Pronájem versus koupě bytu

Ceny nemovitostí i přes koronavirovou krizi raketově rostou, naopak ceny bytů v Brně, Praze a v dalších velkých městech začaly pomalu klesat. Co se týče hypoték, úrokové sazby šly v loňském i letošním roce dolů. Některé banky aktuálně nabízejí sazbu od 2,30 % p. a. Pro srovnání – v roce 2019 dosahovala průměrná úroková sazba bank 3 % p. a., na začátku roku 2021 pak klesla na 1,91 % p. a. To nahrává do karet lidem, kteří mají zájem o hypotéku, nicméně i pronájem má své nesporné výhody.

Pronájem bytu

Jednou z hlavních předností bydlení v pronajatém bytu je jeho relativní flexibilita. Můžete se stěhovat klidně co pár měsíců, a když máte dobře nastavenou nájemní smlouvu, změna bydliště může proběhnout i v řádu dnů či týdnů. Rovněž se nemusíte příliš zabývat rozsáhlejší údržbou bytu – například výměna či oprava nefunkčního sprchového koutu je starost majitele.

Mezi nevýhody pronájmu patří určitá nejistota. Pokud se majitel bytu rozhodne, že ho chce uvolnit, nezbyde vám nic jiného než se sbalit a odejít. Dále pak musíte brát v úvahu i to, že se do výše nájmu může promítnout inflace.

Koupě bytu

Nesporným kladem koupě vlastního bytu je skutečnost, že ceny nemovitostí stále rostou. Jedná se de facto o investici, která se bude postupně čím dál více zhodnocovat. Dále vám odpadne povinnost platit nájem, místo toho budete pravidelně posílat bance splátky hypotéky. Nicméně vás může povzbudit vědomí, že finance vkládáte do svého majetku, nikoliv do cizí kapsy.

Velkou nevýhodou vlastního bydlení na úvěr (a zároveň jedním z důvodů, proč se někteří lidé hypotéce vyhýbají) je riziko komplikací ve chvíli, kdy přijdete o zdroj příjmů kvůli ztrátě zaměstnání nebo úrazu. V souvislosti s pořizováním bytu na vás číhá také spousta skrytých poplatků a plateb, které sice nejsou na první pohled vidět, ale celý nákup nemovitosti výrazně prodražují.

Nové bydlení: Je lepší koupit byt, nebo jít do pronájmu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!