Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Černá střecha bude vašemu domu slušet / foto: 67578-german-symetric.jpg

Uvažujte o černé či šedé střešní krytině

Vybíráte novou střechu a chtěli byste něco neobvyklého? Pak přemýšlejte o černé střeše. Hodí se k moderním i tradičním stavbám a vedra se bát nemusíte.

Stavíte či modernizujete dům a vybíráte střechu? Zamyslete se nejen nad typem střešní krytiny, ale i nad preferovanou barvou. Tmavě červená je klasikou, vy však můžete vystoupit z řady. Kromě černé varianty bude vypadat zajímavě i šedá střecha.

Všímejte si střech domů, které vidíte kolem sebe. Převažovat budou červené tašky, obzvlášť ve starší venkovské zástavbě. Jistě ale objevíte i zajímavé výjimky.

Černá střešní krytina neznamená vedro

Barvu střešní krytiny vybírejte tak, aby ladila s dalšími prvky domu: fasádou, okny nebo třeba plotem. Černá nebo šedá střešní krytina může působit jako snadno kombinovatelná varianta, vždy se ovšem alespoň pomocí přikládání vzorníků přesvědčte, že tomu tak bude i ve vašem případě.

Pravděpodobně vás napadlo, že černá střešní krytina nemusí být vhodná pro letní dny. Tato barva totiž absorbuje sluneční záření a podkroví by se tak mohlo nesnesitelně zahřát. Není to ale nevyhnutelné, stačí střechu správně zaizolovat a nezapomenout na odvětrávání.

Černá střecha bude vašemu domu slušet

Plechová krytina je oblíbenou variantou

Pod nosnou vrstvou krytiny by měla vždy vzniknout ventilační mezera, díky níž může venkovní vzduch proudit pod střechou. Jde i o prevenci kondenzace vlhkosti a následného výskytu plísní. Větrání také vyrovnává teplotu v plášti střechy. Tepelná izolace pak brání nejen úniku tepla během zimy. V létě dokáže udržet stabilnější teplotu uvnitř objektu a ochrání jej tedy před vedrem.

Rozhodli jste se pro černou či šedou střechu? Teď je ještě třeba vybrat typ krytiny. Jednou z možností jsou klasické pálené tašky. Můžete ale zkusit něco méně tradičního, třeba betonovou krytinu nebo asfaltový šindel.

Je pro vás důležitá kvalita i cena střechy? Pak by vám mohla vyhovovat plechová střešní krytina, která se vyznačuje odolností, dlouhou životností a také nízkou hmotností. Nezatěžuje tolik celou konstrukci stavby a hodí se tedy pro rekonstrukce starších domů. Kvalitní plechovou krytinu seženete třeba u výrobce Blachotrapez.

Nebojte se černé střechy

U černé krytiny se nemusíte obávat výrazně většího vedra v podkroví než v případě jiných barev. Záleží totiž především na správném odvětrání a kvalitní tepelné izolaci.

K tomuto článku není otevřena diskuze