Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Styl urban jungle / foto: shutterstock

Styl městské džungle jako současný trend moderních domácností

Milovníci zelených rostlin jistě zajásají při zjištění, že jejich koníček se stává současným moderním trendem jak jednotlivých domácností, tak rozlehlých venkovních ploch.

V roce 2017 k nám vtrhla vlna nového stylu, který se hlásí k zeleni. Nazývá se urban jungle a její příznivci se doslova obklopují květinami, a to venku i ve svých bytech. Městská džungle si získává stále více příznivců, díky kterým vznikají nové městské parky, komunitní zahrady a další akce. Kdo nemá potřebu se družit v komunitách, obklopí se květinami ve své domácnosti.

Květiny kam se podíváš

Hlavním cílem vyznavačů stylu urban jungle je obklopit se květinami ve svém bytě natolik, že se stanou jasnou dominantou. Pokryjí květináči podlahu, komody, skříně, ale i parapety, schody atd. Zkrátka každé volné místo, kam by kdokoli jiný postavil nějaký dekorační předmět, svíčku nebo fotografii, zaplňují květiny. Mezi oblíbené patří velké rostliny sahající od země až ke stropu, ale i menší květiny na okenních parapetech. Najdete tady fíkusy, tchýnin jazyk, juky a dracény, ale i kaktusy a sukulenty, nebo různé popínavé a převislé květiny.

Urban junge

Na zemi i ve vzduchu

Květiny hrají prim nejen na zemi, ale také ve vzduchu. Milovníci tohoto stylu často nepoužívají záclony. Místo nich zavěsí do oken rostliny v různě velkých květináčích, které mohou růst vzhůru, nebo přepadat až na parapet a vytvářet tak záclonu přírodní. Velmi oblíbené jsou také kokedamy, což jsou zavěšené rostliny, které mají místo květináče mechový bal tvaru koule. Vytvořit se dají velmi rychle a ani jejich údržba není náročná.

Zelené stěny pro fajnšmekry

Pamatujete si, jak si naše babičky zdobily byty celými stěnami, na které se daly zavěsit květináče? Tak i takové dekorace a bytové doplňky jdou díky městské džungli znovu do módy. Skuteční fajnšmekři ale svou vášeň pro rostliny dohnali až na samý vrchol. Pořizují si tzv. zelené stěny, které vypadají jako obrazy vytvořené ze zelených rostlin. Instalace takové zelené stěny je velmi náročná, a tak na ně častěji narazíte někde v hotelech či nákupních centrech. Nejsou ale neobvyklé ani menší projekce v soukromých bytech.

Moderním domácnostem vládne nový styl, tzv. urban jungle

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!