Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes s depresí / foto: shutterstock

I pes může trpět depresí

Nenapadlo by vás, že i váš chlupatý mazlíček může upadnout do deprese? Bohužel, je tomu tak.

Stejně jako lidé, jsou psi náchylnější k depresím za krátkých dnů. I oni mají hormon melatonin, který se vylučuje za tmy. Způsobuje, že večer usneme a ráno se probudíme. Má na svědomí ospalost, ale tlumí také dobrou náladu. V zimních měsících se ho vylučuje víc a u některých jedinců, ať už lidí nebo psů, může tato zvýšená hladina hormonu vést až k depresím.

Psi jsou navíc velmi vnímaví tvorové. Dokážou velmi dobře vycítit emoce a vžít se do nich. Jsou to také společenští tvorové. Pokud tráví spoustu hodin sami doma, je-li páníček v práci, potřebují po jeho návratu náležité vyžití, zábavu, hru.

Příčinou depresí  může být také nějaká změna v životě psa, například narození dítěte, úmrtí člena rodiny nebo jiného domácího zvířete, stěhování, pořízení dalšího pejska a podobně.

Jak se projevuje psí deprese?

Pes může ztratit chuť k jídlu nebo naopak tíhnout k přejídání. Může být apatický, unavený, spavý. Nebaví ho procházky ani jiná zábava či hra. Může se před vámi i schovávat, nevítá vás při návratu domů. Nepřiměřeně líná, přestože jindy v toto období chlupy nikdy neztrácel. Uklidňuje se tím, že si olizuje nebo okusuje tlapky. Někdy však dochází až k vylízání nepěkných boláků a následné nutné léčbě.

Pes se může začít jinak projevovat, změnit své dosavadní chování. K vašemu překvapení váš mazlíček najednou vrčí na lidi nebo na psy, je agresivní.

Pozorujte vašeho psího miláčka, zda je v pohodě a spokojený. Pokud máte podezření, že není vše v pořádku a nepomůže ani vaše zvýšená péče, určitě vyhledejte odborníka. Stejně jako se člověku nežije s depresí lehce, tak ani vašemu čtyřnohému kamarádovi. A každý správný, zodpovědný a milující páníček chce mít vedle sebe jistě šťastné zvíře.

I pes může trpět depresí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!