Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vztahové radosti i strasti / foto: shutterstock

Vztahy na dálku – má smysl je udržovat, nebo je raději ukončit?

Pro někoho samozřejmost, pro druhé trápení. Vztahy na dálku mohou fungovat dlouhé roky, pokud víte, jak na to a máte cíl – společnou budoucnost. V některých případech je ale lepší vše ukončit dřív, než se začnete trápit.

Kdy může vztah na dálku fungovat

Vztah na dálku fungovat může, ale ne do nekonečna. Ideální je, když se na všem s partnerem předem domluvíte a máte společný cíl. Nastavte si, čeho chcete dosáhnout vy i on v době, kdy nebudete spolu, a zároveň vyberte společný cíl, co se stane, až se vrátí. Vezmete se? Založíte rodinu? 

Partneři často podstupují vztah na dálku ve chvíli, kdy jeden z nich potřebuje vydělat více peněz – ideálně v zahraničí, nebo si chce dodělat studium. Druhý pak zůstává doma, chodí do stejné práce, stará se o děti nebo dál studuje tak, jako dosud. Nic se pro něj nemění. Až na to, že je najednou na vše sám. Společný cíl a vědomí, že je to jen dočasně, mu však pomáhá tuto dobu překonat. Partner, který odjede do zahraničí, zase zanechává doma to, k čemu se chce vrátit. Motivuje ho to, aby svou činnost vykonal co nejrychleji a mohl navázat ve vztahu tam, kde skončil, než odjel, nebo se třeba i posunout o krok dál. 

Vzájemné shledání
Vzájemné shledání – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké má vztah na dálku nástrahy?

Vztah na dálku někomu prospěje, ale pro většinu z nás znamená spoustu omezení. Vypořádat se musíte např. se samotou. I když jste ve vztahu, většinu času trávíte bez partnera. Může se objevit pocit smutku z odloučení. Někdo se nedokáže odvázat a žít na plno, když je jeho partner daleko. Neustále čeká, že vše se bude konat, až se partner vrátí. Jenže takhle žít dlouho nelze a jednoho dne nás může smutek, samota a pocit opuštěnosti a nenaplněnosti dostihnout. 

Komplikací v odloučeném vztahu může být i sex. Co když ho budete potřebovat, ale váš partner bude daleko. Bude vám stačit sebeuspokojení nebo sex po chatu? 

Nebudete žárlit? Je těžké udržet důvěru v partnera, když nevíte, co dělá a s kým nebo kde koho může potkat. Co když se láska vytratí a on potká někoho jiného? Vy budete daleko, ale nový objev u něj. Je těžké najít opravdu silnou důvěru a nepochybovat. 

Žárlivost je zabijákem vztahu
Žárlivost je zabijákem vztahu – Zdroj: Shutterstock.com

V tomhle případě to radši ukončete

Pokud partner odjíždí do ciziny na neurčitou dobu a vy netušíte, kdy se zase vrátí a jak dlouho na něj budete čekat, je lepší vztah ukončit, nebo si tzv. "dát pauzu". Můžete si být samozřejmě věrní i nadále, ale tím, že si oficiálně dáte ve vztahu volnost, můžete toto období lépe překonat. Třeba potkáte oba někoho, s kým vám bude lépe. A třeba se naopak po partnerově návratu dáte znovu dohromady. Pokud však odjíždí bez jasného cíle, bylo by sobecké chtít po vás umělé udržování vztahu na dálku. 

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-6-pravidel-diky-kterym-prezijete-vztah-na-dalku-40315676

 

 

Vztahy na dálku - má smysl je udržovat, nebo je raději ukončit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!