Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Polyamorie / foto: shutterstock

Polyamorie: Čím vás uchvátí nový trend vyznávající společné soužití více partnerů?

Stoupá počet příznivců, kteří se hlásí k vyznavačům polyamorie. Jde snad o další hnutí, které ohrožuje tradiční chápání rodiny, tedy soužití jednoho muže, jedné ženy a jejich potomků?

Smyslem života lidí propagujících polyamorii je sdílení citů i milostného života s větším počtem osob. Netouží svůj život zasvětit pouze jedné osobě, nechtějí být monogamní, či citově vázaní. Jejich filosofie stojí na vzájemných vztazích, ve kterých o sobě všichni zúčastnění ví, respektují se a nijak se mezi sebou neomezují ať už v milostných či volnočasových aktivitách. Často spolu žijí i ve společné domácnosti, platí společné náklady na bydlení i jiné výdaje.

Koho se polyamorie týká?

Seskupení partnerů není nikterak omezeno, nejčastěji se však jedná o skupinku dvou žen a jednoho muže, případně o dva muže a jednu ženu. Méně častou formou polyamorie bývá společné soužití dvou párů, kteří tak tvoří vzájemně se milující čtveřici. Více jak čtyřčlenné vztahy bývají ojedinělou záležitostí a většinou nemají dlouhého trvání.  U polyamorie není nikterak vymezeno, zda v komunitě fungují jen heterosexuální vztahy. Vše je otázkou domluvy, otevřenosti, a souhlasu všech zúčastněných na takovém způsobu života.

 

Jaké hodnoty polyamorie vyznává?

Polyamorie nechápe věrnost ve smyslu sexuální oddanosti, ale jako schopnost fungovat ve vzájemném vztahu, respektovat všechny zúčastněné a dodržovat domluvená pravidla. V čisté polyamorii není nikterak limitováno ani vymezeno, kdo, kdy a s kým se může stýkat. To zahrnuje nejen sexuální stránku, ale také je tím myšleno například trávení volného času. Všichni zkrátka patří všem a nikdo si na nikoho neklade větší nároky než ostatní osoby ze vztahu.

 

Jaká je historie polyamorie u nás?

Ačkoliv ve Spojených státech se toto hnutí začalo objevovat již v 90. letech minulého století, u nás jde o poměrně čerstvou záležitost. Komunity polyamoriků zde fungují od roku 2010 a velmi aktivně šíří své myšlení hlavně pomocí sociálních sítí a organizovaných setkání. Pokud bychom zabrousili mezi známé osobnosti, jako jeden z hlavních propagátorů a vyznavačů polyamorie se jeví miliardář Karel Janeček. O něm je známo, že dlouhá měl dlouhá léta po svém boku jak manželku, tak oficiální přítelkyni.

 

Co říkají na polyamorii vztahoví odborníci?

Odborníci se většinou shodují na tom, že polyamorie je jen pěkně zaobalená forma nevěry. Ty, kteří takovou formu soužití preferují, zařazují do několika skupin a vysvětlují tím příčinu jejich chování:

Citově nevyzrálý jedinec, který neví, co chce. Nemá zájem upínat se na jeden vážný vztah a vyhovuje mu mít neustále někoho po ruce, s kým může trávit volný čas nebo si užívat sexuálních radovánek. Mazaný proutník, který si takovým stylem života plní svá náruživá přání, často jde o osobu s nadměrnou potřebou sexu. Člověk, který si z dětství či mládí nese nějakou silně negativní zkušenost, například v podobě sexuálního zneužívání.4. Člověk, který zažil odmítnutí či prožil trauma z rozchodu a potřebuje jistotu trvalého přísunu lásky klidně i z více stran.

Polyamorie: Čím vás uchvátí nový trend vyznávající společné soužití více partnerů?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!