Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voynichův rukopis / foto: WIkipedia

O obsahu záhadného Voynichova rukopisu můžeme spekulovat již více než 500 let

Voynichův rukopis vzbuzoval otázky a spekulace již mnoha generací před námi. Neví se pořádně ani, kdo byl jeho autorem. Jeho vznik je díky radiouhlíkové metodě datován zhruba do 15. století.

Kdo byl pan Voynich?

Wilfrid Michael Voynich byl americký obchodník a sběratel pocházející z Litvy, který knihu na začátku 20. století koupil kdesi v Itálii. Rukopis tedy není pojmenován po svém autorovi. Celá kniha je napsána neznámým dosud nerozluštěným jazykem a obsahuje řadu kreseb nejen rostlin, ale i lidí. V současné době se na její originál můžete podívat do knihovny v americkém Yale. Vznikla však celá řada kopií, které si můžete klidně pořídit a pokusit se o rozluštění, stejně jako stovky lidí před vámi.

Záhadný rukopis

Dělení podle ilustrací

Kromě textu obsahuje rukopis také několik sad ilustrací. Právě podle nich je dělen na části: botanickou, astronomickou, biologickou, kosmologickou a farmakologickou. V závislosti na tom se spekuluje, že autorem mohl být středověký botanik Jacobus Sinapius, lékař Rudolfa II., anebo tajemný Edward Kelley. Domnělých autorů je ale celá řada a spojitost se dvorem Rudolfa II. lze prokázat. Jak se však rukopis dostal až do soukromé knihovny a odsud koncem 19. století do knihovny jezuitského řádu, není jasné. Určit autora ani rozluštit šifru také doposud nikdo nedokázal.

Záhadné písmo

S teoriemi přicházejí kryptologové i obyčejní smrtelníci

Prozatím je nejpravděpodobnější teorie, že jde o existující jazyk zapsaný pro zjednodušení novým typem písma. Někteří kryptologové hledají původ jazyka v mandžuštině, staré francouzštině či vlámštině. Objevují se dokonce i teorie o jihoamerickém původu rukopisu z rukou starých Aztéků. Ani Češi nejsou s luštěním rukopisu pozadu. Amatérská kryptoložka z Nové Paky již 4 roky tvrdí, že část rukopisu přeložila a že byl napsán staročeštinou, dokonce prý zná i jeho autora, kterým byl Jiří III. z Lichtenštějna, který žil na konci 14. století. Na pravdu si ale budeme muset ještě pár let počkat.

O obsahu záhadného Voynichova rukopisu můžeme spekulovat již více než 500 let

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!