Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skytská obuv / foto: Museum Archive/Twitter

Vzácný nález boty staré 2 300 let napovídá, jak vypadal život pradávného kmene Skytů

Vrstva ledu dokonale zachovala původní dámskou obuv, která patřila některé výše postavené člence kmene Skytů.

Jak je vidět, historie nás má stále čím překvapit a občas nám dovolí nahlédnout do dob velmi vzdálených, o kterých jsme doposud měli jen mlhavé představy. Jedno takové překvapení přichystala týmu vědců, kteří v oblasti pohoří Altaj zkoumali archeologické nálezy a vykopávky. Samotní archeologové byli ohromeni, když pod zmrzlou vrstvou permafrostu objevili vedle původních hrobek a dalších nálezů pár výrazně zdobených dámských bot, které se zdály být téměř neporušené.

Skytové – možní předchůdci Slovanů

Pohoří Altaj rozkládající se uprostřed asijského kontinentu tvoří řetězec táhnoucí se 2 000 km mezi Čínou, Ruskem, Mongolskem a Kazachstánem. Zhruba od 7. až do 3. století před naším letopočtem obývali tuto oblast lidé ze starověkého severního Černomoří, známí jako Skytové. Kmen Skytů se řadil k tzv. euroasijským kočovníkům, a dokonce se vedly i domněnky o tom, že tyto kmeny mohly být původními předchůdci dnešních Slovanů. Z historických pramenů je známé, že Skytové byli kmenem válečným a jejich praktiky nebyly příliš milosrdné. Podle řeckého historika Hérodota prováděli skalpování svých nepřátel, oblíbený byl též lov lebek. Ulovené skalpy vozili jako trofeje na sedlech svých koní a lebky nepřátel jim sloužili jako číše na pití. V boji používali otrávené šípy a těla skytských válečníků byla zdobena tetováním. Mnohdy se mezi nimi vyskytovaly i bojovné ženy, které se možná staly inspirací pro řecké báje vyprávějící o udatných Amazonkách.

Skytský válečník

Udatní válečníci i zruční řemeslníci

Díky silné vrstvě ledu můžeme nahlédnout do života Skytů ještě hlouběji, jak ukazuje jeden z významných objevů. Nalezené boty v téměř neporušeném stavu pravděpodobně patřily ženě s vysokou společenskou hodností. Mohly být součástí pohřebního rituálu respektujícího tradici pohřbívání zemřelého spolu s jeho majetkem, což byl také zvyk ve starověkém Egyptě. Kožené střevíce zdobené korálky s vyšívanými elegantními barevnými motivy dávají tušit, že Skytové byli kromě udatných válečníků také zruční řemeslníci, kteří vyráběli předměty propracované do nejmenších detailů. Poukazují na to i některé z dalších nálezů, kterými jsou například různé šperky nebo výstřední koňské čelenky, kterými před válečnou výpravou Skytové zdobili své koně. Momentálně jsou boty i další nalezené předměty ke spatření v muzeu Ermitáž v Petrohradě a umožňují nám i budoucím generacím vydat se zpět v čase do vzdálené éry a poznat tak zvyky a život populace, která již dnes neexistuje.

Skytské řemeslné umění

Vzácný nález boty staré 2 300 let napovídá, jak vypadal život pradávného kmene Skytů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!