Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rychlé auto / foto: unsplash.com

Havarijní pojištění a ojetá auta – kdy se vyplatí sjednat?

Každý motorista musí mít ze zákona sjednané povinné ručení, které kryje pouze škody způsobené na majetku třetích osob. Pokud chcete chránit sebe i svůj automobil, musíte si sjednat často diskutované havarijní pojištění. Vyplatí se, nebo jsou to pouze zbytečně vyhozené peníze?

Havarijní pojištění uplatníte i u starších automobilů

Pokud budete mezi vlastníky automobilů hledat téma, na kterém se neshodnou, bude to zaručeně havarijní pojištění. Polovina z nich ho považuje za nezbytnost, zatímco druhá za zbytečného žrouta peněz. Pravdu však ve své podstatě nemá ani jedna ze stran – výhodnost havarijního pojištění je totiž velmi individuální.

Nezbytné je především pro vlastníky zbrusu nových automobilů, kdy se vám investice do pojištění v případě havárie nepochybně vrátí. U starších automobilů je však situace trochu složitější. Jejich tržní hodnota rychle klesá, což znamená, že pojišťovna nevyplatí částku, kterou jste za svůj vůz původně zaplatili.

V takovém případě se musíte rozhodovat především podle vašeho životního stylu či povolání. Jestliže si tedy nemůžete dovolit zůstat ani jeden den bez automobilu, bude pro vás lepší sjednat si havarijní pojištění i za předpokladu, že pro vás není tak výhodné.

Každopádně byste při jeho výběru měli být pečliví a zaměřit se i na různé benefity. Se srovnáním jednotlivých nabídek vám pomůže kalkulačka havarijního pojištění, která pro vás vybere produkt na míru vašemu automobilu a požadavkům.

Vyšší náklady na opravu vás už nepřekvapí  

Velkou výhodou havarijního pojištění je především jistota, kdy se nemusíte strachovat, že nebudete schopni pokrýt potřebné opravy. Ty se totiž mohou někdy vyšplhat i na desetitisícové, ne-li statisícové částky, které dokážou položit nejeden rodinný rozpočet.

Navíc pokud vezmeme v potaz, že průměrná cena havarijního pojištění se pohybuje okolo 8 tisíc korun, stále vychází, že je pro vás jeho platba výhodnější než řízení automobilu bez jakéhokoli krytí. Počítejte ale i s často opomíjenou spoluúčastí, kvůli které musíte vždy část nákladů uhradit ze své vlastní kapsy.

Zpravidla se bude jednat o procentní podíl ve výši 5 až 10 %, který se vypočítá z celkové výše nákladů. Velká část pojišťoven však spoluúčast ještě ohraničuje minimální částkou, kterou musíte chtě nechtě zaplatit – v praxi se jedná o 5 000 až 10 000 Kč. Pokud tedy částka za opravu bude činit 6 000 Kč, budete ji muset uhradit sami. 

Ani havarijní pojištění není všemocné

I když havarijní pojištění dokáže být velmi dobrým pomocníkem, neznamená to, že je všemocné. Většina pojištění tak nekryje všechna možná rizika, a naopak obsahují různé výluky, které by měly být vždy uvedeny v pojistné smlouvě.

Běžně se klienti potýkají s odmítnutím při vyplácení pojistného plnění u škod způsobených přírodními živly, cizím zaviněním či divokou zvěří. Právě proto je důležité se předem informovat o obsahu smlouvy a v případě nesrovnalostí se nebát zeptat.

Případné výluky mohou vybalancovat různé benefity a připojištění, které vám alespoň trochu usnadní život. Velmi ceněná je například služba náhradního vozu, kdy vám pojišťovna poskytne na určitou dobu funkční automobil, nebo pojištění skel, které je většinou i bez limitu. 

Havarijní pojištění a ojetá auta – kdy se vyplatí sjednat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!