Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Maďarsko na mapě střední Evropy / foto: shutterstock

Kde si užít Maďarsko, aby vám tamější lidé rozuměli česky?

Češi mají rádi Maďarsko pro jeho termální lázně, víno, památky a skvělou kuchyni. Ale každý ví, že maďarština je zcela odlišný jazyk a domluvit se s Maďary je česky nemožné. Ovšem existuje místo, kde vám budou rozumět.

Není to tak úplně Maďarsko, je to trošku chyták. Ale je tu maďarské obyvatelstvo, kultura, kuchyně, zkrátka všechno, co naleznete u našich bývalých jižních sousedů. Tušíte správně, jedná se o jižní část Slovenska, kde žije téměř půl milionu slovenských Maďarů. Ti pochopitelně (až na výjimky) mluví i slovensky a tím pádem rozumí česky.

Dunajská Streda – neoficiální hlavní město slovenských Maďarů

Toto město znají hlavně fotbaloví fanoušci. Místní klub DAC Dunajská Streda zatápěl i Spartě v někdejší federální první lize a je kvalitní dodnes. Ovšem na své si přijdou i milovníci vína, které je tu, pochopitelně to maďarské, k dostání za velmi příznivé ceny. Pokud máte rádi maďarskou kuchyni, tu tady také naleznete spíše, než tu slovenskou. Dunaszerdahély, jak se město jmenuje v maďarštině, však nabízí i termální koupaliště, kde lze strávit celé dny.

Charakteristika maďarských oblastí na Slovensku

Nejznámější termální lázně ovšem nejsou v Dunajské Stredě, ale ve městě Velký Medér, které leží ještě trochu dále na východ. Maďarské oblasti bude spojovat rychlostní silnice R7, jejíž západní část z Bratislavy až skoro do Dunajské Stredy je již dostavěna. Jedná se o velmi úrodný kraj, který je velmi rovinatý. Dobře se tu tedy jezdí na kole. Velmi zajímavou stavbou je vodní dílo Gabčíkovo. Pokud máte štěstí a zrovna proplouvá velká loď, můžete pozorovat práci zdymadel. Ve městě Komárno pak najdete jedinou univerzitu na Slovensku, kde je vyučovacím jazykem Maďarština.

Obce s maďarskou většinou jsou označeny dvojjazyčně a stejně tak i místní názvy, většinou i reklamní billboardy. Pro našince trochu zvláštní. Nicméně žádná nenávist mezi Slováky a Maďary tu nepanuje. Slovenská vláda národnostní menšiny nijak nepotírá, jako to dělá například Ukrajina, takže ani není důvod k nějaké nevraživosti mezi národy. Naopak budete překvapeni pohostinností místních lidí, ať už je to Maďar nebo Slovák. Nejednou se stane, že vám někdo poskytne nějakou pozornost navíc, ať už službu či kulinářskou záležitost.

Takže už zbývá jen sbalit kufry, kolo, a vyrazit…

Kde si užít Maďarsko, aby vám tamější lidé rozuměli česky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!