Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Petergof - carské sídlo / foto: shutterstock

Do Ruska už můžete bez víz, ovšem jen do určitých oblastí

Největší země světa byla vždy trochu nedostupná z důvodu nutného vyřízení víza. To se ovšem změnilo a nyní můžete navštívit Rusko na základě elektronického víza, které je zdarma. Má to ale háček, platí to jen na tři malé, byť zajímavé, oblasti.

Před třemi měsíci uvolnilo Rusko pravidla pro zahraniční návštěvníky a zavedlo takzvaná elektronická víza. Stačí si o ně zažádat nejméně 4 dny před překročením hranice. Platí zatím jen na 3 federální subjekty, takže například Moskvu takto nenavštívíte, plánuje se ovšem postupné rozšiřování elektronických víz. Kam se tedy můžete bez víz do Ruska podívat a co zajímavého tam uvidět?

Kaliningrad – česká stopa v Rusku

Tato nejzápadnější a na rozlohu nejmenší oblast je asi jediná, kterou můžete v rámci Ruska navštívit i autem. Leží totiž k našim hranicím nejblíže. I tak to znamená minimálně celodenní jízdu přes Polsko. Jakmile zemi našich severních sousedů celou přejedete, jste na hranici Ruské federace. Kaliningrad leží v bývalém východním Prusku a byl založen už v roce 1255 českým králem Přemyslem Otakarem II. Město bylo dlouhou dobu součástí Pruska a tedy pod německým vlivem. Architektura tomu dodnes odpovídá. Protéká zde řeka Pregola, na které je možné se projet výletní lodí. Rovněž je ve městě mnoho vodních kanálů a zálivů, trochu to tu připomíná Amsterdam. Další zajímavostí je, že je tu pohřben německý filozof Emanuel Kant. V Kaliningradu dnes žije necelý půl milion obyvatel a číslo pozvolna stoupá.

Celá Kaliningradská oblast má něco přes jeden milion obyvatel, není tedy i přes svou malou rozlohu nijak hustě osídlena. Rusko zde má jediný na Baltu nezamrzající přístav Baltijsk. Zajímavá je těžba Jantaru. Kdo by to řekl, ale dobývá se zde 90 procent světové těžby tohoto drahého kamene. Je tedy logické, že zde naleznete mnoho obchodů prodávajících Jantarové šperky. Severovýchodní hranicí s Litvou protéká velká řeka Němen. U města Sovětsk (dříve Tilsit) před více než 200 lety podepsal Napoleon s tehdejším Ruským carem Alexandrem mírovou dohodu. Takzvaný Tylžský mír vlastně stvrzoval Napoleonovo vítězství nad Rusy u Friedlandu a z něho vyplývající výhody.

Petrohrad – bývalé hlavní město

Bezpochyby jeden z hlavních turistických cílů v Rusku je naštěstí také možné navštívit na základě elektronického víza. Město bylo založeno Petrem Velikým a dnes má necelých 6 milionů obyvatel. Architektonické skvosty v podobě pravoslavných chrámů, kanály na řece Něvě, ale i nejvyšší mrakodrap v Evropě Lachta, měřící 462 metrů, dělají z Petrohradu velmi zajímavé místo. V jeho blízkosti naleznete též Petergof, letní carské sídlo, připomínající svou nádherou Versailles. Asi není třeba více představovat.

Starý Petrohrad a v pozadí mrakodrap Lachta

Leningradská oblast

Posledním federálním subjektem, na který platí elektronické vízum, je Leningradská oblast, rozprostírající se kolem Petrohradu. Má o trochu větší rozlohu, než Česká republika a rozkládá se od estonských hranic až do Finska. Kdo chce jet tedy do Finska autem, může to vzít bez víz přes Rusko. V rámci Leningradské oblasti můžete navštívit i dvě největší jezera v Evropě – Ladožské a Oněžské. U pobřeží Baltu na řece Luga uslyšíte starobylý ungrofinský jazyk – votštinu. Jelikož jím však mluví pouze starší lidé, zřejmě se brzy vytratí nadobro. Z průmyslových záležitostí stojí za zmínku přístav Ust-Luga, který je v měřítku vypravené tonáže druhým největším v Rusku.

Z 85 federálních subjektů Ruské federace lze tedy bez víz navštívit pouze tři. Dá se ale říci, že se jedná o zcela jistě nadprůměrně zajímavé části ohromné ruské země. Co se stane, když sednete v Petrohradu na vlak a zajedete třeba do Moskvy? Pokud vás nikdo nenachytá, asi nic. Ale když se nedejbože setkáte například s namátkovou kontrolou policie, máte velký problém. Raději to tedy nedělejte, a pokud se rozhodnete navštívit Rusko bez víz, pohybujte se jen ve zmiňovaných třech oblastech, kde vám žádný postih nehrozí. Příjemné cestování!

Do Ruska už můžete bez víz, ovšem jen do určitých oblastí

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1