Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vetešnictví / foto: shutterstock

Na blešáku koupíte téměř všechno. Jak je to však s daňovou povinností?

Něco vám chybí, nebo naopak přebývá? Tak to prodejte nebo kupte na bleším trhu. Bleší trh neboli blešák je trh, kde bez živnostenského oprávnění můžete kupovat i prodávat použité věci. Mnohdy se na blešáku dají koupit hotové poklady.

Hračky, nářadí, oblečení i autodíly najdete na bleším trhu

Na blešáku funguje nákup, prodej, ale i směnný obchod. Pokud sháníte starou lampu, na některém z větších bleších trhů ji jistě seženete. Dáte tak nový život staré věci. Máte v knihovně knihy, které jste nikdy ani neotevřeli, v antikvariátu je nechtějí a nechce se vám je jen tak vyhodit? Na bleším trhu se třeba kupec najde. Zbavíte se něčeho, co vám doma překáží, a ještě za to něco dostanete.

Starožitné předměty na bleším trhu
Starožitné předměty na bleším trhu – Zdroj: Shutterstock.com

Co je to vlastně bleší trh?

Blešák, nebo chcete-li burza, je ve své podstatě trh, kde můžete bez koncese prodávat použité zboží. Starožitnosti, díly na auta, starší sekačky na trávu, knihy, hračky a mnoho dalších artiklů, které máte běžně doma a nemáte pro ně již využití. Věci, které by skončily v odpadu nebo na sběrném dvoře, tak dostanou novou šanci na využití. Pokud váš zisk z prodeje na trhu nepřesáhne dvacet tisíc korun, nevztahuje se na vás daňová povinnost.

Použité oblečení se může ještě někomu hodit
Použité oblečení se může ještě někomu hodit – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké jsou ceny prodávaného zboží na blešáku?

Ceny se pochopitelně různí, nicméně drží se hodně nízko. Většina prodávajících zde neprodává pro enormní zisk, ale proto, aby něco získala za věci, které již nepotřebují nebo nechtějí. Samozřejmě i tady se najdou tací, kteří si pokoutně vydělávají pouze tím, že levně kupují a draho prodávají. Většina prodávajících je však svolná i ke smlouvání o ceně nebo se dohodnou na výměnném obchodu. Prodávat použité věci můžete i přes inzertní portály nebo prodejní skupiny v online světě, ale kouzlo trhů to nenahradí. Když budete procházet mezi prodejci, užijete si čerstvého vzduchu, sluníčka a především lidského kontaktu.

 

Zdroj:

https://www.e15.cz/magazin/blesi-trh-je-rajem-pro-vetesniky-sberatele-i-lovce-zbytecnych-veci-853905

Na blešáku koupíte téměř všechno

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!