Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak ušetřit peníze / foto: shutterstock

Jak ušetřit v domácnosti?

Jste nuceni šetřit? Nejste sami. Vysoká míra inflace k úsporám nutí spoustu rodin. Zatímco ceny potravin, pohonných hmot a základních životních potřeb stále rostou, příjmy většiny lidí zůstávají stejné.

Zatímco stát řeší konsolidaci státního rozpočtu, u spousty rodin je na stole konsolidace rozpočtu rodinného. A ten je v podstatě postaven na stejném principu. Ideálem by bylo zvýšit příjmy a snížit výdaje. Pokud není možné zvýšit příjmy, o to více je třeba snížit výdaje. A to může pěkně bolet jak státní rozpočet, tak i ten rodinný.

Sečtěte si pravidelné výdaje

V první řadě si skutečně zjistěte, jak na tom vlastně jste. A hoďte to na papír. Do jednoho sloupečku zapište výši svých příjmů a do druhého jednotlivé výdaje. Pokud většina vašich plateb odchází přes trvalé příkazy v bance, postačí jen nahlédnout do vašeho internetového bankovnictví a jednotlivé položky sečíst. Opomenout byste ale neměli ani nárazové platby či platby složenkou.

Účty a složenky

Nákupy potravin a spotřebního zboží

Do svých výdajů ale musíte zahrnout i nákupy potravin a spotřebního zboží. Pokud platíte kartou, pomohou vám výpisy z karty za poslední měsíc. Pokud platíte hotově, budete si muset alespoň jeden týden veškeré nákupy zaznamenávat. Posledním krokem bude odečtení výdajů od příjmů. Čím více je tato cifra nižší, tím k větší konsolidaci budete muset přistoupit.

Zjistěte své zbytné výdaje

Utrácíte-li příliš, budete holt muset škrtat. Začít byste měli od tzv. zbytných výdajů, tedy těch, bez nichž se obejdete. Skutečně potřebujete nový telefon, když ten starý ještě funguje? To samé platí na nové boty či kabát. Spoustu peněz vás ale mohou stát i zbytečné aplikace či předplatné televizních kanálů. Vy sami nejlépe víte, bez čeho se neobejdete a co naopak můžete oželet.

Zbytečné televizní programy

Nakupujte v akcích

Při nákupu potravin se vyplácí nakupovat v akcích a další zboží pak přes slevové kupóny a kódy. Ty jsou k sehnání například na portálu megakupony.cz. Jejich výhodou je, že se zdá sehnat i zboží vysoké cenové hladiny jako například nábytek. Pokud tedy máte v plánu nákup sedací soupravy, určitě doporučujeme si projít slevové kupóny právě z této sekce. V okamžik psaní tohoto článku na tomto serveru byl k mání Okay kupon s dvacetiprocentní slevou na elektroniku a nábytek. Sedačku za 10 tisíc tak jeho prostřednictvím pořídíte o 2 000 Kč levněji. A to už rozhodně stojí za to.

K tomuto článku není otevřena diskuze