Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hliníková okna / foto: Shutterstock

Servis i opravy dveří a oken svěřte profesionálům

K největším únikům tepla, a tudíž draze zaplacené energie, dochází přes netěsnící okna a dveře. Těm je proto třeba věnovat patřičnou péči.

Jaká máte okna? Plastová, dřevěná, hliníková? A jste s nimi spokojeni? Nevržou náhodou? Nebo dokonce nedovírají? V tom případě jste zanedbali jejich pravidelnou údržbu a okna vás okrádají o peníze. Zkrátka topíte pánu Bohu do oken. Oprava oken v tomto okamžiku zřejmě bude nevyhnutelná. A pak bude na místě těmto nepříjemnostem předcházet. Jak? No, právě pravidelnou údržbou. Jak by taková údržba oken měla vypadat? Právě na tuto otázku se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Údržba oken

Promazávání a kontrola těsnění

Zřejmě jste si všimli, že okna, to není jen okenní rám vyplněný sklem, ale také pohyblivé kovové části. A ty je třeba v pravidelných intervalech promazávat a čistit. Obzvláště pečlivě přistupujte k čištění oken směřujících do prašných ulic. Další důležitou komponentou v oknech je těsnění. Právě jeho kvalita předurčuje, kolik tepla se drží v domě a kolik ho z něj uniká. Nedoléhající a nedostatečně těsnící okna způsobují vážné tepelné ztráty, které se velkou měrou podílejí na účtech za energie. Kvalitu a životnost těsnění prodlužuje jejich pravidelná impregnace. Jinak těsnění zpuchří, ztvrdne a přestane plnit svou funkci.

Profesionální údržba oken

Zdaleka však nejde jen o čistotu a promazávání. Okna, aby stoprocentně plnila svou funkci, musí být také správně seřízená. Na tento úkon už je vhodné povolat profesionály. Na servis, údržbu a opravu oken se specializuje například servisní a montážní společnost Okna Minks (www.oknaminks.cz). Ta na trhu působí téměř dvacet let, během nichž nainstalovala okna do více než 2000 staveb.

Stylová okna

Komplexní a profesionální oprava oken

Specializací firmy je nejenom servis hliníkových oken, ale rovněž těch plastových a dřevěných. Ten zahrnuje kontrolu a seřízení kování jednotlivých okenních a dveřních částí, jejich promazání a impregnace, utažení kliček, kompletní kontrolu šroubů, případnou výměnu dílů anebo opravu poškozených částí a odstranění skrytých závad. Zkrátka kompletní servis se vším všudy, po němž i ta stará okna budou fungovat jako nová. A o to jde především, nebo ne?

 

K tomuto článku není otevřena diskuze