Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracovní úraz / foto: shutterstock

Jak byste měli jednat v případě pracovního úrazu vašeho zaměstnance? Pozor na kroky pojišťovny a Státního úřadu inspekce práce

I přes poctivé dodržování veškerých bezpečnostních předpisů se bohužel téměř každý majitel firmy někdy setká s pracovním úrazem u svých podřízených.

Takové situace nejsou ničím příjemným pro žádnou stranu, tudíž dbejte na poctivé a rychlé vyřešení jakýchkoliv problémů. Na co si dát pozor?

Dbejte na to, aby vše probíhalo dle zákona

Pokud se ocitnete v nemilé situaci a musíte nahlásit pracovní úraz, jednejte vždy přesně podle předpisů a buďte opatrní. Především dávejte pozor na to, aby se předpisy řídily všechny zúčastněné strany, a to včetně pojišťovny. Právě ze stran pojišťoven dochází k častým nečestným krokům, na které musíme upozornit. Tyto instituce totiž obvykle využívají neznalosti zaměstnavatelů a pokouší se samy určovat, zdali se opravdu jedná o pracovní úraz, či nikoliv. Je to správně?

Odškodnění pracovního úrazu

Státní úřad inspekce práce se v tomto ohledu vyjadřuje naprosto jasně – pojišťovny nemají sebemenší právo určovat, co je pracovní úraz. Jediným určujícím faktorem v tomto ohledu je slovo zaměstnavatele, jež má jako jediný právo označit úraz za pracovní, či nikoliv. Nenechte se tudíž rozhodit nečestnými kroky některých pojišťoven. Jediná instituce, která má právo napadnout vaše tvrzení, je soud. Na ten se můžete obrátit i vy, pokud vám pojišťovna odmítne vyplatit adekvátní částku, nebo dokonce váš nárok vůbec neuzná.

Pojistěte se ještě před nehodou

Naprostým základem prevence úrazů je přirozeně neprůstřelně vypracovaná pracovní smlouva mezi vámi a vašimi zaměstnanci. Ta dokáže zachránit mnoho nemilých situací. V případě nehody, jež si žádá odškodnění pracovního úrazu, je vždy lepší vše řešit v prvopočátcích domluvou se zraněným zaměstnancem. Všem je totiž jasné, že vzájemnými tahanicemi a souzením se můžou tratit obě zúčastěné strany. Je-li to možné, vždy vsázejte na normální domluvu dvou dospělých lidí.

Důležitou prevencí v této oblasti je pak samozřejmě kvalitní a pravidelné školení BOZP. Profesionální poskytovatel s vámi zároveň probere i veškerou administrativu, zařídí za vás správu potřebné agendy, projde s vámi všechnu dokumentaci a zajistí i pracovnělékařské služby. Takový balík služeb je mocným štítem pro vás v případě jakékoliv budoucí nehody.

Školení BOZPŠkolení BOZP

Komplexní služby jsou samozřejmostí

Chcete-li udělat pro bezpečnost vás i vašich zaměstnanců úplné maximum, vsaďte na služby profesionální společnosti PREVENT. Ta je v současnosti jedničkou ve své oblasti a dokáže vám zajistit neprůstřelnou ochranu. Zároveň provozuje rovnou dvě školící platformy (INSTRUCTOR A EDUNIO), jež špičkově připraví vaše zaměstnance na výkon jejich povolání. Jestli se chcete pojistit proti problémům, pak je tato společnost správnou cestou.

K tomuto článku není otevřena diskuze