Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Účtenka / foto: Unsplash

Nevystačíte s výplatou? Poradíme, jak najít balanc mezi příjmy a výdaji

Do výplaty je ještě daleko a vy už jste svůj účet vyčerpali skrz naskrz? V tom případě nejste prvními ani posledními, kdo se do takové situace dostal. Můžete se v ní ocitnout z mnoha důvodů, avšak hlavní příčina je obvykle stejná – chaos v osobním rozpočtu.

Není se čemu divit. Pokud využíváte především kartu, snadno ztratíte přehled o tom, kolik vám na ní zbývá peněz – obzvlášť když vyrazíte na větší nákupy. Že vám už nezbylo dostatek prostředků na všechny další výdaje, obvykle zjistíte, až si doma zkontrolujete stav účtu, nebo ještě hůř, když vám přijde upozornění o neprovedené platbě. 

Když se vám to stane jednou za čas a vaše výdaje jsou neodkladné, můžete si chybějící peníze vypůjčit a po výplatě dluh zase urovnat. Na takové řešení se však nevyplatí spoléhat dlouhodobě, protože s půjčkami přicházejí také úroky a poplatky, které musíte zaplatit.

Přitom takovým nepříjemnostem lze úspěšně předcházet – tím, že si ve svých financích uděláte pořádek. Jak na to?

Aktivně se vzdělávejte

Abyste se na své finance mohli podívat z větší perspektivy, vyplatí se na nejdůležitější termíny a praktiky podívat teoreticky. Co si takhle například pořídit nějakou zajímavou knihu o osobních financích? A nemyslíme tím žádné učebnice účetnictví, ale moderní a čtivé knihy pro širokou veřejnost.

Na trhu existuje nespočet titulů, které vám pomohou porozumět základním principům správy osobních financí a seznámí vás s nejdůležitějšími pojmy. Vše budete mít uceleně vysvětleno v jedné knize, a tak finance pochopíte v širším měřítku – pár zajímavých příkladů najdete třeba tady.

Správně rozpočtujte

Chcete-li mít své finance pod kontrolou, pak se pravděpodobně nevyhnete tvorbě rozpočtu – plánování výdajů na základě toho, kolik každý měsíc vyděláváte. Snad každý oborník vám potvrdí, že správa rozpočtu představuje nejlepší prostředek ke změně vaší finanční budoucnosti.

Jak ale začít? Sečtěte své příjmy a odečtěte od nich nutné výdaje, abyste určili, kolik vám zbývá na útratu. Na začátku každého měsíce si jasně stanovte, kolik volných prostředků budete mít do další výplaty k dispozici. Pak už jen sledujte svou útratu v průběhu měsíce a na jeho konci zkontrolujte, zda jste se do rozpočtu vešli.

Pokud by vaše útrata převýšila výdělky, můžete v dalším měsíci situaci napravit – snížením zbytečných výdajů nebo ideálně navýšením příjmů. 

Začněte spořit

Jakmile získáte kontrolu nad svým rozpočtem, dost možná se vám podaří uvolnit nějaké peníze na to, abyste je odložili stranou. To se rozhodně hodí – budete mít něco bokem pro případ nouze a časem si můžete spořit třeba na pěknou dovolenou, novou televizi nebo dokonce auto.

Ideální je využít spořící účet, kde se vám odložené peníze budou nějakým způsobem zhodnocovat. Pak už je jenom na vás, jestli budete dávat stranou nevyužité peníze určené na nákupy nebo jasně stanovenou částku, kterou jste si pro tento účel vyčlenili.

Ať už si svůj spořící systém nastavíte jakkoliv, nezapomeňte hledat způsoby, jak úspory do budoucna navýšit. Tím se zlepší vaše kvalita života i finanční jistota, takže se už do budoucna nebudete muset obávat toho, že byste nevystačili s výplatou.

Nevystačíte s výplatou? Poradíme, jak najít balanc mezi příjmy a výdaji

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!