Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čištění stříbrných šperků / foto: shutterstock

Jak rychle a jednoduše vyčistit stříbrné šperky

Pokud chcete, aby vaše šperky zářily čistotou a vypadaly opět jako nové, přinášíme vám několik osvědčených triků.

Není ničím neobvyklým, že stříbrné šperky časem zajdou a získají načernalý nádech. Nevyhnete se tomu, jde o přirozený chemický proces, za který můžete vděčit sulfidu stříbrnému. Pokud máte stejný problém, ukážeme vám nyní několik způsobů, díky kterým bude čištění nejen stříbrných šperků doslova hračka.

1. Sůl a alobal

Hned první "recept" není jen mimořádně jednoduchý, ale také účinný. Do porcelánové nebo skleněné misky nalijete vařící vodu, nasypete do ní 1 lžíci soli a vložíte kousek hliníkové fólie. Do nádoby následně ponořte stříbrné šperky, ale pozor, opravdu jen na pár vteřin. Následně šperky vytáhněte a osušte hadříkem.

Přestože se považuje tento způsob čištění šperků za velmi účinný, přece jen není vhodný pro všechny typy šperků. V případě, že chcete vyčistit šperk, který má na sobě drahé kameny či perly, raději se mu obloukem vyhněte. Hrozí totiž jejich poškození.

2. Saponát na mytí nádobí

Šperky dokážete vyčistit i tak, že použijete běžný čisticí prostředek na mytí nádobí. Do teplé vody nakapejte pár kapek saponátu a vodu zpěňte. Do bublinek, které vznikly, namočte hadřík a opatrně s ním otírejte šperk, až dosáhnete požadovaného efektu. Šperk následně opláchněte ve studené vodě a doleštěte. Výhodou je, že tímto způsobem lze vyčistit i šperky, které na sobě mají drahé kameny a perly, dokonce můžete při čištění sáhnout i po měkké kartáčku.

Čištění šperků

3. Kypřící prášek na pečení

I prášek do pečiva, který má každá hospodyňka v domácnosti, vám dokáže šperky dokonale vyčistit. Stačí, když smícháte 3 lžíce prášku s jednou lžící vody, dokud nevytvoříte hustou pastu. Tou budete následně potírat šperk, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. Při dočišťování si dejte pozor, abyste pastu dostali z každé spáry.

4. Pivo a Coca-Cola

Sáhnout můžete i po oblíbených nápojích, jako je světlé pivo či Coca-Cola. V obou případech šperk vložíte do nádoby s tekutinou a necháte pár minut působit (doporučená doba je 10 až 15 minut). Po uplynutí času šperk jen jednoduše vytáhnete, opláchnete a přečistíte hadříkem. Jen chceme upozornit, že tento způsob čištění se nepovažuje za příliš účinný, což znamená, že požadovaný výsledek se nemusí vůbec dostavit.

5. Čistič šperků

K čištění šperků můžete však použít i kvalitní čistič stříbra, s jehož výsledkem budete mimořádně spokojeni. Velmi oblíbený je zejména Hagerty Silver Clean, který je známý svým rychlým nástupem. Šperk podle návodu jen jednoduše vložíte do "lázně" na přibližně 2 minuty, pak opláchnete teplou vodou a hadrem dosušíte. Uvidíte, že výsledek bude dokonalý. Profesionálních pomocníků můžete využít také na čištění zlata.

Náš tip: Chcete při nákupu čističe šperků či speciálních hadříků ušetřit? V tom případě neváhejte a využívejte slevové kódy, které najdete na kupónovém webu Vasekupony.cz. Alza slevy, nebo množství dalších skvělých slevových kupónů, které vás jistě mile potěší.

6. Speciální hadřík

Šperky můžete vyčistit i pomocí speciálních hadříků, které jsou zpravidla napuštěny čisticím prostředkem na čištění šperků.

Hadřík na čištění stříbrných šperků

7. Ultrazvuková čistička

Šperky dokážete vyčistit také ultrazvuková čistička. Počáteční investice bude sice o něco vyšší, výsledek však bude stát za to. Problém ale může nastat, jestliže jsou šperky zdobeny drahými kameny, které se mohou snadno uvolnit a ztratit.

K tomuto článku není otevřena diskuze