Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krize v podnikání / foto: shutterstock

Vliv koronaviru na českou ekonomiku

Výpadky v dodávkách zboží kvůli koronaviru pociťuje 40 % českých e-shopů, některé evidují až třetinový pokles obratu.

Necelá polovina českých e-shopů se podle údajů společnosti Shoptet v posledních týdnech potýká s nedostatkem sortimentu dováženého ze zahraničí. Internetové obchody prodávající zboží přímo z Číny pociťují výpadky dodávek dokonce v 70 % případů. Kvůli poptávce po zboží, které nyní v e-shopech chybí, dosahují propady obratu některých z nich až 30 % oproti běžnému období.

Zboží putijící z Asie

 

Krize se týká nejen asijského zboží

Komplikace v mezinárodním obchodu a pohybu zboží i osob způsobené koronavirem dopadají i na provozovatele českých internetových obchodů. Podle údajů společnosti Shoptet, největšího českého poskytovatele e-shopových řešení, se s výpadkem dodávek zboží potýká zhruba 40 % z nich. A to bez ohledu na to, zda odebírají zboží z Asie, anebo z jiných částí světa. „E-shopů, které prodávají zboží přímo z Číny, je přibližně čtvrtina z celkového počtu. Potíže se zásobováním se u těchto obchodů projevuje u sedmdesáti procent z nich,“ uvádí Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

Internetový obchod

 

Až o třetinu nižší obraty

Mezi nejvíce zasaženými e-shopy se objevují zejména obchody s módou. Právě ty bývají z velké části závislé na dovozu zboží z Číny nebo jiných asijských států. „Pokles obratu obecně pociťuje většina z e-shopů, kterých se týkají pozastavené, výrazně zpomalené nebo omezené dodávky zboží. Zejména u těch, které jsou na dovoz z Číny silně navázané, se však obrat v některých případech propadl až o třicet procent. Poptávka po určitém sortimentu stále trvá, tyto obchody jej ale bohužel nemohou nabídnout,“ vysvětluje Miroslav Uďan, a dodává: „Kdy dojde k obnovení běžného stavu, to bohužel zatím nedokážeme predikovat.“ Lze však očekávat, že obchody disponující nabídkou nedostatkového zboží, v nadcházejících dnech výrazně zdraží.

Koronavirus může mít až likvidační následky pro některé e-shopy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!