Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Peníze / foto: shutterstock

Nevíte jak vybrat výhodnou online půjčku? Poradíme vám!

Svět půjček je velice rozmanité místo.

Zde se setkávají nejrůznější produkty od hypoték až po malé půjčky 5000 Kč. Různorodé produkty a společnosti však přicházejí také s různými smluvními podmínkami, úroky a poplatky, což dělá z obyčejného výběru online půjčky docela nelehký úkol. Naštěstí existuje několik záchytných bodů, s jejichž pomocí si každý žadatel snadno najde úvěr, který pro něj bude nejen výhodný, ale také bezpečný. Které to jsou?

Rozmyslete si, zda je půjčka opravdu nutná

Než se vrhnete na průzkum nabídek a necháte se zavalit hromadou čísel, dobře si rozmyslete, zda vám riziko spojené s úvěrem opravdu stojí za to. Přece jen se jedná o závazek, který budete muset plnit za všech okolností, tedy i v případě, že přijdete o práci nebo vážně onemocníte. Proto byste si rychlou půjčku online měli vzít pouze k úhradě nutných výdajů, jako je oprava rozbité pračky nebo třeba auta, pokud byste se bez něj nemohli dostat do práce. Kdyby se totiž okolnosti spikly proti vám, mohli byste se dostat do velkých finančních problémů.

Vezměte v úvahu recenze poskytovatelů

Přestože jsou pravidla pro poskytování půjček přísnější než před lety, stále se na trhu najdou společnosti, pro které jsou důležité spíše jejich vlastní zájmy než bezpečnost klientů. Z toho důvodu se nikdy nevyplatí sahat po první nabídce, která se namane, a už vůbec ne od společnosti, o které jste nikdy dříve neslyšeli. Naopak si s výběrem raději dejte na čas a pročtěte si recenze na internetu, ať dopředu víte, s kým máte tu čest. Vyhnete se tak skrytým poplatkům i dalším problémům, které by u vás mohly kvůli podvodnému jednání poskytovatele vzniknout.

Porovnávejte podle parametrů

V momentě, kdy si vyberete několik důvěryhodných poskytovatelů, váš průzkum ještě nekončí. Teď je totiž načase porovnat konkrétní produkty které vás zaujaly, abyste si mohli vybrat ten, u které vám ceny úvěru i délka jeho splácení bude maximálně vyhovovat. Velkou pozornost byste měli věnovat zejména RPSN, což je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů. Tento údaj se podobně jako úrok uvádí v procentech za rok, na rozdíl od něj ale zahrnuje všechny poplatky spojené s úvěrem, takže vám poslouží jako spolehlivý ukazatel jeho výhodnosti.

Spočítejte si, zda si půjčku můžete dovolit

Jak už jsme zmínili, půjčka nepředstavuje pouze snadnou cestu k penězům. Jedná se o zboží jako každé jiné, a tak musíte počítat s tím, že se při podpisu smlouvy zavazujete k řádnému splácení vypůjčené částky, ale také úroků a dalších poplatků spojených s úvěrem. Proto byste si měli předem spočítat, jak velkou část svého příjmu dokážete každý měsíc splátkám věnovat, a při sjednávání si pohlídat jejich výši. Pokud se chcete vyhnout jakýmkoliv překvapením v podobě skrytých poplatků, důkladně si přečtěte smlouvu a nepodepisujte ji, dokud skutečně neporozumíte každé její části.

Nevíte jak vybrat výhodnou online půjčku? Poradíme vám!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!