Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úspora energie / foto: Shutterstock

Jak zkrotit výdaje za energie aniž by utrpěl váš životní komfort?

Výdaje za energie tvoří ve většině domácností druhou nejvýznamnější položku výdajů rodinného rozpočtu. Poradíme, jak výdaje na ně alespoň o pár korun snížit.

Zdražuje vás poskytovatel elektřiny? Poohlédněte se jinde

Strmý nárůst cen elektrické energie v poslední době vedl k tomu, že se celá řada domácností zamýšlela nad přechodem k jinému poskytovateli, případně nad dalšími alternativami úspor této komodity. Jestliže se vám vaše ceny za elektřinu nezdají adekvátní, nemusíte nutně přistoupit na podmínky, které vám nabízí váš stávající poskytovatel. Jednoduše se poohlédněte jinde. Pomoci vám k tomu mohou internetové srovnávače cen energií, případně přímý dotaz na konkrétní dodavatele.

Energie šetří i změna přístupu

Spořit energie však můžete také díky vybudování pozitivních ekologických a ekonomických návyků celé rodiny. Naučte své děti například úsporně větrat. Zvláště v zimě je důležité, abychom vyměnili vzduch v místnosti, ale neztratili teplo. Vyplatí se tedy krátké a intenzivní větrání. Stejné je to s přístupem ke spotřebě elektřiny. Už máte zářivky a žárovky v bytě vyměněny za nízkopříkonové? Počáteční investice se obvykle vrátí během prvního roku po výměně. Kapou vám po bytě kohoutky? S každou kapkou odtékají do kanalizace i vaše finance. Přitom investice do utěsnění, případně výměny je obvykle zlomkem těchto nákladů.

I vařit lze ekonomicky

Energie se dají šetřit i při vaření a to velice jednoduše. Máte-li doma papiňák, rozhodně ho nenechte zahálet v koutě. Jeho využitím uspoříte až polovinu nákladů na vaření. Největší žrout energie je trouba, používejte ji, jen pokud je to nezbytně nutné. Zvyknete-li si navíc při běžném vaření používat pokličky, přibudou vám v peněžence další kačky.

Chováním šetrným k přírodě i k vaší peněžence můžete uspořit pěkných par stovek až tisíc korun ročně.

Jak zkrotit výdaje za energie aniž by utrpěl váš životní komfort?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!